<<

I sabotørenes fotspor

1 kommentarer
Passer For
LENGDE
8.5
KM
VARIGHET
02:21:14
TID
STIGNING
422
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Sabotørstien er veien de verdensberømte norske motstandsfolkene brukte under 2. verdenskrig for å ta seg fram fra Hardangervidda, og ned de bratte juvene til Vemork for å sprenge tungtvannsfabrikken.

Turen starter fra Rjukan Fjellstue og følger innover Hjerdalen, videre oppover Fjøsbudalen med flott utsikt mot Gaustatoppen og etterhvert Norsk Industriarbeidermuseum. Videre går turen ned til det stedet der hvor sabotørene krysset juvet. Etter å ha klatret opp fra juvet, følger vi den gamle jernbanetraseen frem til museet.

Kampen om tungtvannet...
Den 16. februar 1943 landet en gruppe unge nordmenn på Hardangervidda, som var spesialtrenet for oppdraget. De landet fem mil fra sitt mål, og kom rett opp i et forrykende uvær. Derfor tok det flere dager før den nye gruppen på seks, Gunnerside, kunne forenes med Swallow, som var unge Rjukangutter, godt trent og kjent med terrenget.

Om kvelden den 27.februar 1943 lå sabotørene klar i Fjøsbudalen nord for fabrikk-anleggene på Vemork, og forser... (mer)te det ville juvet nedenfor fabrikken, og klippet seg gjennom porten til anlegget. Dekningspartiet gikk i stilling, sprengnings-partiet gikk frem og spengladningene ble lagt. Ved eksplosjonene ble høykonsentrasjonsanlegget og store mengder verdifullt tungtvann ødelagt. Tyskerne merket ingenting før det hele var over. Da var gruppen allerede på vei opp mot fjellet igjen. Snøen lå dyp, og mørket senket seg. Det ble en strabasiøs tur, men alle kom seg i sikkerhet.

Igjen ble gruppen delt. Sprengningspartiet gikk fullt bevæpnet og i full uniform på ski fra Rjukan over Numedal, Hallingdal, Valdres, Gudbrandsdalen, Østerdalen og over til Sverige. De øvrige spredte seg inn over Hardangervidda. Tre tusen tyskere omringet og finkjemmet vidda, men ingen av sabotørene ble tatt..

Dette blir av mange regnet som den viktigste- og mest vellykkede sabotasjeaksjonen under hele andre verdenskrig.

Dersom du ønsker en guidet tur på Sabotørstien, så anbefaler vi www.telemark-opplevelser.no. Ta kontakt med Jon Haukåssveen, jon@telemark-opplevelser.no!
Visit Rjukan AS / Telemark Opplevelser AS
  Tid stoppet
  02:22:22
  TIMER
  Tid I bevegelse
  02:21:14
  TIMER
  Snitt hastighet
  3.6
  KPH
  Innsenderen: Francesco
  URL: http://www.visitrjukan.com
  Starter i: Rjukan Fjellstue, Telemark, NO
  Start: Sep 19, 12 11:24
  Lengde: 8.5 kilometer
  Høydeprofil: + 422 / - 735 m
  Maks helning
  Snitt helning
  Underlag: Merket sti / skiløype
  Egnet for: Fottur, Skogstur
   

  Tid som er gått:
  00:00:00

  32x
  Avspillingshastighet