<<

Hjelle-Vettifossen-Stølsmaradalen

0 kommentarer
LENGDE
10.5
KM
VARIGHET
01:19:02
TID
STIGNING
1164
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Hjelle-Vettisfossen-Stølsmaradalen
Tid: 6 timer
Avstand: 10 km (t/r)
Stigning: 825 meter (95-920-848)

Hjelle-Vettisfossen-Stølsmaradalen
Dette er en tur som går innom en av Norges absolutt mest fascinerende fosser på vei til Stølsmaradalen hytta som er en selvbetjent hytte i DNT systemet. Vettifossen har Nord Europas høyeste frie fall med sine 273 meter. Første del av turen går på grusvei resten går på godt opparbeidet sti frem til Vettifossen. Herfra går vi bratt oppover lia som kalles Brendeteigen. Her kommer høydemeterne fort. Utsikten til Vettifossen herfra er fantastisk. Til slutt kan vi skue utover Utladalen fra oven og se ned på Vettifossen før vi vandrer bortover til Stølsmaradalen. Hele turen går en gjennom et fantastisk landskap med fosser på begge sider av den bratte Utladalen.

For å komme til Hjelle kjører du fra Øvre Årdal og følger skilting mot Vettisfossen oppover Utladalen. Rett før du kommer til enden av veien ser du en stor parkeringsplass på høyre side. Benytt d... (mer)enne da det kun er snuplass i enden av veien, som forøvrig egner seg godt til å legge fra seg utstyr og resten av turfølget før bilen parkeres.

Turen starter åpenbart fra snuplassen og du går først over en bro etter et par hundre meter kommer du til et Utladalen Naturhus med informasjon om Jotunheimen nasjonalpark. Veien videre til Helle er godt opparbeidet og underveis vil du finne navne- og informasjonsskilt som forteller litt om historien til dalen og stien som gikk her før. Det er mange fosser innover dalen men en av de du bør legge spesielt merke til er Avdalsfossen som kommer til syne på venstre hånd omtrent én km etter informasjonssenteret. Ovenfor Avdalsfossen ligger Avdalen gard som også tilbyr overnatting og servering. Stien til gården møter du etter den første broen etter avdalsfossen. Hyljefossen er også verdt å merke seg. Ikke lenge etter Hyljefossen kan du se Vetti gård og de første husene nedenfor. Herfra er det noe stigning før du kommer helt opp til gården. Det er som å gå tilbake hundre år i tid. Fantastiske laftede bygninger møter deg her. Inne har de servering hele dagen. Om du velger å ta en rast på Vetti før eller etter du har sett Vettisfossen er opp til deg. Stien videre er godt skiltet fra Vetti gård. Fra gården er det ca en km inn til fossen. Stien her er tydelig og godt opparbeidet. Til dels steinete. Noen hundre meter tilbake fra Vettifossen finner vi skilt og bro over Utla til Stølsmaradalen. Nå venter en bratt motbakke med 600 friske høydemeter før vi kan stå på toppen og se ned over Utladalen og Vettifossen. Stien oppover går delvis i ur delvis på sti. Den er T-merket hele veien og lett å følge. Stien er ikke eksponert på noen måte men bratt enkelte steder. Når det begynner å flate ut følger en et mer myrlendt terreng med vierkratt. Før en vet ordet av det kommer en til stikrysset hvor stien fra Alvdalsgården kommer ned. Da er du nesten fremme ved Stølsmaradalen.

OBS! Broen er en sommerbro og legges ut for sesongen. Sjekk med DNT om du er tidlig eller sent ute (april/mai og september/oktober). Broen legges som regel ut i juni-september.

Fakta
Vettisfossen er Norges og Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall. Fossen ligger i Årdal kommune i den sørvestre delen av Jotunheimen. Vettisfossen har et fritt fall på 273meter ned fra Vettismorki. Fossen er en del av vassdraget Morka-Koldedøla, som har sitt utspring i Morka-Koldedalen og renner ned i Utladalen og ut i elva Utla. I Norge er det bare Mardalsfossen, Ringedalsfossen og Skykkjedalsfossen som har et større fritt fall. Vettisfossen ble fredet allerede i 1924. Fossen er et yndet turistmål. Cirka 1,5 times gange fra gården Hjelle, nærmere tettstedet Øvre Årdal.
Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Vettisfossen

Veien
Den 4,5 km lange veien fra Hjelle til Vetti gård ble til gjennom fem års dugnadsinnsats og blir med rette kalt Folkeveien. 1500 årdøler var med på dugnad. De bygde blant annet fire broer over elva Utla og etter 50 000 arbeidstimer i ulendt terreng kunne veien åpnes i 1977. Dette skal være en av de største dugnadsinnsatsene på ett enkeltprosjekt i Norge noensinne.

Lenker
Gå til utladalen.no for mer informasjon om gårdene og overnattingsstedene innover dalen foruten utfyllende informasjon om kultur og historie. http://www.utladalen.no/
Stølsmaradalen finner du mer informasjon om her: http://ut.no/hytte/stoelsmaradalenTid stoppet
-215:32:17
TIMER
Tid I bevegelse
01:19:02
TIMER
Snitt hastighet
4.9
KPH
Innsenderen: Ola Njå Bertelsen
Starter i: Skori, Sogn og Fjordane, NO
Start: Jul 26, 11 21:44
Lengde: 10.5 kilometer
Høydeprofil: + 1164 / - 410 m
Maks helning
Snitt helning
Underlag: Ukjent
 

Tid som er gått:
00:00:00

32x
Avspillingshastighet