<<

Besfjordgubben

0 kommentarer
Passer For
LENGDE
0.9
KM
STIGNING
7
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Geologi knyttet til atraksjonKjør sør mot til Beisfjord ta av til venstre før brua og vidre 10 km østover. Følg Fjordveien til du har passert kirkegården, og drei mot høyre ned til Sementvarefabrikken
Beisjordgubben ligger ca 1 km fra sementvarefabrikken på sørsiden av fjorden. For å ta Gubben i nærmere øyesyn, følg traktorstien som ligger til venstre for fabrikken, stien blir betydelig smalere etter hvert innover til Gubben.

Fjellet langs fjorden består av omdannet bergarter av kalkholdig glimmer glimmerskifer med folder av vekslende harde og bløte partier. På venstre side av fjorden ligger det store blokker som har ramlet ned fra fjellet. Det er rikelig med variert vegetasjon som skyldes god næring fra kalkholdige bergartene.

En av disse ligger helt ned i strandkanten og har med hjelp av vært og vind (erosjon) fått et trollaktig utseende med tydelig utformet kropp og hode og kropp. Han har i alle år stått oppreist men i 1990 tippet han over slik at nesa og skuldra brakk. Bei... (mer)sfjord sementfabrikk tok på seg og reparere skaden. Gubben har stor symbolverdi og en sentral del i naturlandskap i Beisfjord.Sagnet om Beisfjordgubben
Mange skal ha det til at fjellene og knausene som omgir oss her inne i Ofoten er formet av geologiske prosesser gjennom millioner av år. Ja man skal til og med forledes til og tru at fjell som Tøttatoppen og Den sovende Dronning og Beisfjordgubben er blitt formet gjennom krumspring fra vær og vind eller kald istid. Slik fatt er det naturligvis ikke. Alle noenlunde oppegående mennesker vet at stein og fjell med utseende som en gubbe eller en kvinne har en annen forklaring enn at tidens tann i generasjoner har knasket på den.

Søker man sannheten hvorfor Beisjordgubben står inne i fjorden med sitt skjeve smil og kikker olmt ut mot havet og dronningen ligger majestetisk og sover må man starte med begynnelsen.

I begynnelsen var det ikke kosmos i kaos som så mange lærde forfekter, det var derimot en diger fest. Eller et skikkelig trollparty som var vanlig for 300 millioner år siden. Det var det kjente trollet Vågakallen i Lofoten som ofte ba til festlige lag av trollkjærringer og trollgubber
Beisfjordgubben var ofte på fest hos Vågakallen ved kysten, etter flere tusen år med suping hadde han ervervet seg en diger nese.

Men for nøyaktig for 237 millioner år siden fikk trollfesten et annet utfall en det som vanlig.
Like før orkestret bestående av storhavet mest musikalske torsker, hyser skulle til og avslutte en populær pols gled en umåtelig vakker kvinne inn på dansegulvet. Det lange gylne håret, de litt tunge øyenløkkene og den pikante nesen fikk både spillende torsk og dansende troll gape over seg av beundring. Jo man hadde sett veldreide trollkjæringer før, men denne åpenbaringen som skled inn og ruslet opp mot en nervøs Beisfjordgubbe hadde ingen sett maken til.

Da den yndige kvinnen tok tak i Beisfjordgubben og ville danse ble hans svirebror Katterattgubben rasende av sjalusi og slåsskampen var et faktum. Beisjordgubben tok tak i kvinnen og la på sprang innover Ofotfjorden. Katteratgubben la på sprang etter og begynte og kaste stein og en traff hodet på kvinne og hun besvimte. Beisfjordgubben fortsatte og løpe inn mot fjorden, men Katteratgubben tok den bevisløse damen pakket henne inni lin og la henne så høyt han kunne i fjellet slik at Beisfjordgubben ikke kunne nå henne og Katterartgubben kunne hente ho selv senere.
Men som disse trollene ikke viste men som alle i dag med en smule innsikt i trollenes natur var at sola sto opp og satte en stopper for all trollkamp denne dag. De vandrende og sovende troll ble til stein den dagen. Ei utslått og sovende Dronning, to steinharde gubber plassert i vær sin fjord. Katterargubben på som sitter på Katteratfjellet og stirrer ned i Rombaksfjorden og Beisfjordgubben surmulende innerst i Beisfjorden

Ennå i dag kan Beisfjordgubben surne kraftig til, og da sender han en kald og sur vind utover fjorden i irritasjon at han ikke kan nå den sovende Dronning. Der hun ligger og vente på at katteratgubben skal komme og vekke ho.
Sånn var det - -trur vi!
”Hvordan Ofoten ble til” Øystein Gravrok
Kilde: Ofotens Friluftsråd V/ Marit Eriksen
Attraksjon
Innsenderen: GodTur
URL: http://www.godtur.no/godtur...
Starter i: Beisfjord, Nordland, NO
Lengde: 0.9 kilometer
Høydeprofil: + 7 / - 3 m
Maks helning
Snitt helning
Underlag: Ukjent
Egnet for: Fottur