<<

Turtagrø - Fanaråken

0 kommentarer
Passer For
LENGDE
8.4
KM
VARIGHET
03:34:26
TID
STIGNING
1263
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
FANARÅKEN

Fanaråken er en meget populær topp i Jotunheimen, og med god grunn. Norges høyest beliggende turisthytte, 360 graders panoramautsikt og kanskje Norges vakreste soloppgang taler for seg!

RUTEN
Fra Turtagrø (6-7 timer opp)
Fra Turtagrø følger vi bilveien noen hundre meter oppover, før man tar av inn i Helgedalen. Herfra følger vi grusveien frem til et parti med hårnålssvinger innerst i dalen. Stien tar av mot venstre opp Steindøla, hvorpå man i neste stikryss også holder venstre (godt skiltet). Her går man, enkelt og greit, rett opp vestryggen av Fanaråken. Stien er bratt, men relativt lettgått - først i vegetasjon, senere som godt utbygde hårnålsvinger i steinur. På toppen flater stien ut, og man skimter hytta. Vel fremme er det stor plass og god stemning rundt middagsbordet, men ikke glem å få med deg soloppgangen neste dag! En alternativ rute (hjemreisen?) går videre i samme retning som man kom opp, og over den noe lavere Fanaråknosi. Stien, som er noe mindre enn «hovedv... (mer)eien», går herfra ned til Keisarpasset, og snur tilbake mot Helgedalen og Turtagrø.

Alternativ 2: fra Sognefjellshytta (3 timer til brekant, 2 timer over breen)
Fra Krossbu eller Sognefjellshytta må man krysse Fanaråkbreen i taulag. Brefører går fra brekanten hver dag kl 1300 - plass bestilles på hytta du går fra, eller på telefon til bestyrer på Fannaråkhytta.

TRIVIA
Den første hytta på Fanaråken ble bygd i 1926, som et samarbeid mellom Værvarslinga og DNT. Materialene ble faktet opp delvis med taubane, og delvis på hesteryggen. I dag, etter en rekke utbygginger, er værvarslingsjobben historie og DNT disponerer alle bygg til oppholdsrom, sovekvarter og spisesal. Sovekvarteret teller idag 32 sengeplasser, mens det er plass til 40 ved middagsbordet.

BAKKELØP
For de aller sprekeste arrangeres det bakkeløp fra Turtagrø til Fanaråken hvert år i august. Rekordene lyder på 57min for herrer, og 1t 6min i kvinneklassen!

LINKER
http://www.turistforeningen.no/fannarakhytta/ - kontaktinfo for bestilling av brefører mm.
http://www.turtagro.no/
http://www.sognefjellet.no/
  Tid stoppet
  02:04:15
  TIMER
  Tid I bevegelse
  03:34:26
  TIMER
  Snitt hastighet
  2.3
  KPH
  Innsenderen: Eivind T
  Starter i: Turtagrø hotell, Sogn og Fjordane, NO
  Start: Jul 10, 11 02:17
  Lengde: 8.4 kilometer
  Høydeprofil: + 1263 / - 114 m
  Maks helning
  Snitt helning
  Underlag: Merket sti / skiløype
  Egnet for: Fottur, Løpe, Fjelltur
   

  Tid som er gått:
  00:00:00

  32x
  Avspillingshastighet