<<

Loen-Skålatårnet

0 kommentarer
LENGDE
7.6
KM
VARIGHET
02:32:40
TID
STIGNING
1713
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Loen-Skålatårnet

Tid: 5 timer
Lengde: 7,5 km
Stigning: ca 1800 meter (47-1843)

Loen-Skålatårnet
Dette må være en av de mest spektakulære hyttene i DNT systemet. Skålatårnet eller Kloumanstårnet som det heter står på toppen av det som regnes som Norges høyeste fjell som har foten i sjøen. På toppen bare ti-tyve meter fra kanten på Skåla står dette tårnet majestetisk og venter på besøk. Enten du ønsker å ta en overnatting eller vil opp og ned samme dag. Turen opp er tung og ingen av de 1800 høydemeterne kommer gratis. Men utsikten og opplevelsen er vel verdt det. Stien opp er også i veldig god stand.

Turen starter fra Loen hvor Bergen Turlag har opparbeidet en god parkeringsplass. Herfra følger en grusvei oppover et stykke. Etter noen hundre meter kommer vi til et stiskille hvor du må velge mellom den bratte men effektive stien eller du kan ta den slakere grusveien et lite stykke til. Stien møter veien lenger oppe der veien slutter. Skogsstien gir en smakebit på hva en har i vente og ... (mer)en blir fort varm i oppoverbakkene. Bergen Turlag hevder at så mye som 10 000 mennesker går her i året, det gir en god sti hele veien. Store deler av stien er også blitt betraktelig oppgradert de siste årene med steintrinn, noe som gjør turen opp vesentlig lettere. En følger først elva Fossdøla på vester side. Når skogen begynner å bli tynnere kommer vi til et kryss hvor stien går inn til Tjugensetra. Vi skal videre oppover på samme side av elva enda et stykke til vi kommer til en murt bro på ca 650 meters høyde. Først da tar vi over elva og følger ryggen oppover mot toppen. Her er alt av trær borte og vi befinner oss plutselig på fjellet. Oppover ser vi toppen og utover begynner vi å ane at utsikten oppover vil bli spektakulær. Stien slynger seg videre oppover og vi kommer forbi Skålavatnet. Rett SV for oss ligger Vesleskåla med sine 1238 høydemeter. Dette kan være en fin avstikker å ta om du er gira å enda flere høydemeter. Et bad i vannet kan også anbefales. Videre oppover passerer vi en smeltevannselv. Her kan det være lurt å fylle det som er av kopper og kar da alt vann må smeltes fra snø på toppen og dette kan være siste vannstopp litt avhengig av når på sesongen du er her. Turen fortsetter rett oppover søkket fra vannet til den dreier mot nord-nordøst og følger ryggen videre oppover mot toppen. Du har kanskje sett vardene som teller hundremetre til toppen. Etter nok en bratt ettappe begynner vi å nærme oss toppen. Stien dreier østover og plutselig ser vi konturen av tårnet. Her blir vi belønnet med en fantastisk utsikt til alle kanter. En natt i tårnet kan absolutt anbefales, prøv å få med deg soloppgangen!

Fakta:
Frisk høyfjellsluft skulle være helsebringende for tuberkulosen som var en stor folkesykdom på slutten av 1800-tallet. Dette argumenterte doktor Hans Henrik Gerhard Kloumann i Innvik med då han klarte å skape interesse for å få bygd et tårn på Skåla, 1848 moh. Samtidig så man at dette kunne være interessant for et økande antall turister. De to hotellene i Loen støttet med 100 kr hver og i alt ble det samlet inn 1100 kr. Det ble bestemt at det skulle lages en en-meter bred ridevei opp, sånn at folk kunne fraktes på hesteryggen. Grunneierene avstod fri grunn og fikk som kompensasjon enerett til føringen. Tårnet har over metertykke vegger og er på to etasjer. I andre etasje er det tre køyer over hverandre, i en halvsirkel, med plass til i alt syv i hver seng. Tårnet blir drevet som selvbetjent turistforeningshytte av Bergen Turlag.
Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A5lat%C3%A5rnet#Kloumannst.C3.A5rnet

Lenker:
Mer info om skålatårnet: http://ut.no/hytte/skaalataarnet
Tid stoppet
00:16:32
TIMER
Tid I bevegelse
02:32:40
TIMER
Snitt hastighet
3.0
KPH
Innsenderen: Ola Njå Bertelsen
Starter i: Tyva, Sogn og Fjordane, NO
Start: Jul 23, 11 15:52
Lengde: 7.6 kilometer
Høydeprofil: + 1713 / - 82 m
Maks helning
Snitt helning
Underlag: Ukjent
 

Tid som er gått:
00:00:00

32x
Avspillingshastighet