<<

Hjelle-Vettifossen-Hjelle

0 kommentarer
LENGDE
12.1
KM
VARIGHET
00:51:20
TID
STIGNING
745
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Hjelle-Vettisfossen-Hjelle
Tid: 4 timer
Avstand: 12 km (t/r)
Stigning: 295 meter (95-390-95)

Hjelle-Vettisfossen-Hjelle
Dette er en tur inn til en av Norges absolutt mest fascinerende fosser. Vettifossen har Nord Europas høyeste frie fall med sine 273 meter. Brorparten av turen går på grusvei resten går på godt opparbeidet sti. Hele turen går en gjennom et fantastisk landskap med fosser på begge sider av den bratte Utladalen. Dette er en tur som passer de aller fleste og som de aller fleste bør ta.

For å komme til Hjelle kjører du fra Øvre Årdal og følger skilting mot Vettsifossen oppover Utladalen. Rett før du kommer til enden av veien ser du en stor parkeringsplass på høyre side. Benytt denne da det kun er snuplass i enden av veien, som forøvrig egner seg godt til å legge fra seg utstyr og resten av turfølget før bilen parkeres.

Turen starter åpenbart fra snuplassen og du går først over en bro etter et par hundre meter kommer du til et Utladalen Naturhus med informasjon om Jot... (mer)unheimen nasjonalpark. Veien videre til Helle er godt opparbeidet og underveis vil du finne navne- og informasjonsskilt som forteller litt om historien til dalen og stien som gikk her før. Det er mange fosser innover dalen men en av de du bør legge spesielt merke til er Avdalsfossen som kommer til syne på venstre hånd omtrent én km etter informasjonssenteret. Ovenfor Avdalsfossen ligger Avdalen gard som også tilbyr overnatting og servering. Stien til gården møter du etter den første broen etter avdalsfossen. Hyljefossen er også verdt å merke seg. Ikke lenge etter Hyljefossen kan du se Vetti gård og de første husene nedenfor. Herfra er det noe stigning før du kommer helt opp til gården. Det er som å gå tilbake hundre år i tid. Fantastiske laftede bygninger møter deg her. Inne har de servering hele dagen. Om du velger å ta en rast på Vetti før eller etter du har sett Vettisfossen er opp til deg. Stien videre er godt skiltet fra Vetti gård. Fra gården er det ca en km inn til fossen. Stien her er tydelig og godt opparbeidet. Til dels steinete.

Fakta
Vettisfossen er Norges og Nord-Europas høyeste uregulerte fossefall. Fossen ligger i Årdal kommune i den sørvestre delen av Jotunheimen. Vettisfossen har et fritt fall på 273meter ned fra Vettismorki. Fossen er en del av vassdraget Morka-Koldedøla, som har sitt utspring i Morka-Koldedalen og renner ned i Utladalen og ut i elva Utla. I Norge er det bare Mardalsfossen, Ringedalsfossen og Skykkjedalsfossen som har et større fritt fall. Vettisfossen ble fredet allerede i 1924. Fossen er et yndet turistmål. Cirka 1,5 times gange fra gården Hjelle, nærmere tettstedet Øvre Årdal.
Kilde: http://no.wikipedia.org/wiki/Vettisfossen

Veien
Den 4,5 km lange veien fra Hjelle til Vetti gård ble til gjennom fem års dugnadsinnsats og blir med rette kalt Folkeveien. 1500 årdøler var med på dugnad. De bygde blant annet fire broer over elva Utla og etter 50 000 arbeidstimer i ulendt terreng kunne veien åpnes i 1977. Dette skal være en av de største dugnadsinnsatsene på ett enkeltprosjekt i Norge noensinne.

Lenker
Gå til utladalen.no for mer informasjon om gårdene og overnattingsstedene innover dalen foruten utfyllende informasjon om kultur og historie. http://www.utladalen.no/

Tid stoppet
-1:08:40
TIMER
Tid I bevegelse
00:51:20
TIMER
Snitt hastighet
5.3
KPH
Innsenderen: Ola Njå Bertelsen
Starter i: Skori, Sogn og Fjordane, NO
Start: Jul 26, 11 21:44
Lengde: 12.1 kilometer
Høydeprofil: + 745 / - 745 m
Maks helning
Snitt helning
Underlag: Ukjent
 

Tid som er gått:
00:00:00

32x
Avspillingshastighet