<<

Reisa - dalen og elva

0 kommentarer
Passer For
LENGDE
17.9
KM
STIGNING
195
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Drømmen om Reisa er en drøm mange deler. Ei elv og et landskap så overveldende og fylt med naturopplevelser, spenning og historie at det ikke lar seg gjøre å absorbere alt på en tur. Hit kommer du tilbake, - gang etter gang.
Dalen og elva kan oppleves både til fots, med elvebåt, med kano, - eller en kombinasjon av alt. Og alle, - eller en kombinasjon av disse – inneholder sine egne kvaliteter som det er verdt å oppleve.
Hvis tida er en knapphetsfaktor vil turen med elvebåt opp til Mollisfossen være et godt alternativ for i det hele tatt å få en smak på Reisadalen og Reisa. Denne turen kan gjennomføres med et minimum av planlegging og logistikk, da det er etablerte operatører som tilbyr pakkeløsninger. Alt fra en tur til fossen med innlagt kaffekok, til mer omfattende pakker med kano, guiding, laksefiske etc. Denne gangen går vi for en standard båttur til Mollis.
Turen starter ved vegenden i Reisadalen der vi går om bord i båten som skal bringe dere ca 20km oppover elva. Den lange sla... (mer)nke elvebåten har god plass til 4 personer uten for mye bagasje, og båtføreren tilbyr komfortable stoler til alle. Så er det bare å lene seg tilbake og nyte turen mens båtføreren tar oss sikkert opp gjennom både stiller og stryk.
Det er nettopp slik, sittende i båten, at man best opplever denne fantastiske dalen. Dype kulper og strie stryk. Slake lier og svimlende stup. Fossekallen som bader på grunnene og kongeørna som henger over fjellkammene. Nye bilder rundt hver en sving på elva.
Selv om turen opp denne gangen er ment først og fremst som en introduksjon til Reisa og nasjonalparken, må man få med seg litt av historia underveis. Nær sagt hver eneste sving, stein, kulp eller stryk har derfor et navn. Og gjerne et navn som forteller noe om stedet, en hendelse eller kanskje en person fra den nære eller fjerne historie. Bare smak på et ørlite utvalg: Ansamukka (et sted man hadde rypesnarer), Houvinkivi (fogdesteinen), Hellusuanto (et sted med store lyse steinheller på elvebunnen), Altari (Altersteinen), Jariniva (en gutt som het Jari omkom her), Nikolaisuanto (en mann ved navn Nikolai bodde på dette stedet).
På denne måten fortelles det både historier og gis anvisninger til geografien langs elva. Det aller meste med en finsk (kvænsk) historiebakgrunn.
Første stopp er Sieima, som også er inngangen til nasjonalparken. Her ligger det to små koier fra den tida skogsdrift fremdeles var viktig her inne i dalen. Koia på østsida av elva har en åpen del og en utleiedel. Begge med svært enkel standard, men likevel tak over hodet og en brisk å ta seg en strekk på. Hytta på vestsida tilhører Statskog og brukes fortsatt som husvære i forbindelse med tjenestoppdrag.
Underveis vil vi kanskje også se folk på stien som går langs elva. En sti som er restene etter den gamle ferdselsvegen mellom Nordreisa og Kautokeino, og som nå til dags er en bit av Nordkalott-leden. Mange tar denne turen, og også for de gående venter det naturopplevelser man sjelden finner andre steder.
Sannsynligheten for at vi møter folk i kanoer er også stor. Reisa er ei snill elv som de fleste vil mestre å padle, og mange avtaler transport av kano oppstrøms for så å padle nedover. Noen for å få tilgang til attraktive fiskeplasser, - andre for å nyte den helt spesielle roen som følger av å drive langsomt og stille gjennom en mektig natur. Nettopp den turen skal vi ta en gang senere!
Mollisfossen er mektig. I vårsmeltinga går den i to fall på til sammen 269 meter, - noe som plasserer den helt i toppen hva angår europeiske fossefall. Nå på sommeren går den i tre fall og med vesentlig mindre vannføring, men fortsatt føler man seg liten når man står inne ved fossen. Det kjølige vanndrivet medfører at skogen trekker seg tilbake, samtidig som det åpenbarer seg ei frodig blomstereng ved foten av fallet. Få steder i Reisa har det blitt tatt flere bilder enn nettopp her!
Mens vi har fotografert fossen, - og de barskeste har tatt et bad i fossekulpen – har båtføreren vår fått fyr på bålet og kaffekjelen på kok. Er vi riktig heldige blir det ei skive med spekelaks (fra Reisa!) til kaffen, og historier om storlaksen han fikk, - eller mistet – nettopp her i Molliskulpen. For Reisa er de store laksenes elv, - noe de mange fiskecampene langs elva også vitner om. Turen tilbake går radig, så nyt den i fulle drag. Ta de bildene du ikke fikk tatt på oppturen fordi motivmengden ble så formidabel. Neste gang skal vi ha bedre tid. Og neste gang skal fluestanga være med!
Kilde: Statskog .
Annen tur
  Innsenderen: GodTur
  URL: http://www.godtur.no/godtur...
  Starter i: Saraelv, Troms, NO
  Lengde: 17.9 kilometer
  Høydeprofil: + 195 / - 171 m
  Maks helning
  Snitt helning
  Underlag: Ukjent
  Egnet for: Fottur