<<

Storjordfjellkoia i Junkerdalsura naturreservat

0 kommentarer
Passer For
LENGDE
3.3
KM
STIGNING
305
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Statskog har mange åpne husvær som står åpne for turgåere og andre brukere av utmarka. Disse står spredt fordelt over hele landet i de områdene Statskog er grunneier. Mange av disse husværene og buene har en spennende historie.På Storjord i øvre Saltdal har Statskog en åpen koie i Junkerdalsura naturreservat. Storjordfjellkoia som den heter ligger flott til oppunder Solvågtind midt i reservatet og like utenfor Junkerdal nasjonalpark. Terrenget er bratt, men opplevelsene desto større. Her er en turbeskrivelse dit.

Start turen starter ved Nordland nasjonalparksenteret eller Polar Camping på Storjord. Dersom turen starter fra nasjonalparksenteret følges stien ned mot Junkerdalselva, og videre over hengebrua. Der møter stien gammelveien til Junkerdal som går gjennom Junkerdalsura. Ta til venstre og følg veien langs lia til stikrysset med skiltingen ”Solvågfjell”. Denne stien går opp til kjerreveien som går helt frem til Storjordfjellkoia. Fra Polar camping følger man kjerreveien som gå... (mer)r opp lia i bakkant av campingen. Også her er det skiltet.

Kjerreveien går oppover den bratte og furukledde Storjordlia. Underlaget er nærmest dekt av barnåler som gjør at man nesten ferdes lydløst. Midt oppe i lia svinger veien brått og man får en flott utsikt ned i selve Junkerdalsura. Etter nok ei stigning flater terrenget mer ut og etter et lite stykke bortover flaten kommer man til den åpne hytta. Hytta ligger godt gjemt i skogen og er et flott utgangspunkt for turer i området. Koia har 4 (6) sengeplasser og vedovn. Så her kan turfolk overnatte eller bare stoppe for å koke seg kaffe.

Storjordfjellkoia ble bygd tidlig på 1800-tallet. Den ble opprinnelig satt opp ved Innervatn, ca 10 km sør for Storjord, som skogskoie. Her bodde åtte skogsarbeiderne i ene delen. Den andre delen, som i dag er gjort om til kjøkken, fungerte som stall til hestene. Dette var en vanlig måte å bygge arbeidskoier på den gang.

Først på 1900-tallet var koia i svært dårlig forfatning, og den ble plukket fra hverandre og restaurert. Sist på 1950-tallet ble den restaurert enda en gang før den ble flyttet hit til Storjordfjell. Statskog gjorde koia om til åpent husvær i 2004.

På stedet der koia står i dag sto det opprinnelig to gammer. En hestegamme og en skogsarbeidergamme. Disse ble satt opp i forbindelse med ei større veddrift i 1941-42 i regi av kommunen.

Det var arbeidet med granplanting på disse nedhogde flatene som gjorde at koia ble flyttet oppover hit på 50-tallet. Under veddriften var den gamle driftsveien opp Storjordlia forlenget og forbedret slik at koia kunne flyttes oppover ved hjelp av beltetraktor.

Kilde: Statskog admin
Fottur
  Innsenderen: GodTur
  URL: http://www.godtur.no/godtur...
  Starter i: Kjemåneset, Nordland, NO
  Lengde: 3.3 kilometer
  Høydeprofil: + 305 / - 9 m
  Maks helning
  Snitt helning
  Underlag: Ukjent
  Egnet for: Fottur