<<

Toppturer - Rondane

0 kommentarer
Passer For
LENGDE
0.0
KM
STIGNING
0
METER
TOPPUNKT
MOH
MAX HELNING
PROSENT
Rondane kan by på tre markerte fjellgrupper, alle med topper på over 2000 meter samt mange andre fine fjelltopper. I øst ligger Rondvasshøgda med Storronden, Vinjeronden og Rondslottet. Den siste er den høyeste av alle, 2178 moh. I vest ligger de jevnhøye toppene Veslesmeden, Storsmeden og Trolltinden, bundet sammen av smale bånd. Rondvatnet skjærer seg som en dyp renne inn mellom disse ville fjellpartiene. Den tredje gruppen, skilt fra de andre av den dype Langglupdalen, er Høgronden, Midtronden og Digerronden. Mange som samler på topper over 2000 meter, mener for øvrig at Midtronden byr på to stykker og at det derfor er 10 topper over denne høyden i Rondane. Ingen av toppene krever fjellklatring for å komme til topps langs den enkleste ruta. At de ikke krever bruk av tau og sikringsutstyr, betyr ikke at det er helt trygt å ta seg til topps. Det er mye løs stein i Rondane. Det er lett å tråkke feil, knekke et bein eller sette i gang et ras som kan treffe folk lenger nede i fjellsiden. ... (mer)Det ligger mange løse heller på kanten av stup i Rondane, så ikke gå for langt ut! Det er i det hele tatt mye løsgods i Rondane, så se deg for, og unngå farlige steder. Regn og snø gjør steiner glatte, da øker faren for å snuble. Tåke gjør det vanskeligere å orientere seg – det kan være direkte livsfarlig. Det er i det hele mange farer forbundet med det å gå i fjellet, men bruker du hodet og velger tur etter evne, er du sannsynligvis tryggere der enn de fleste andre steder! Dessuten er det en god regel å ha med nok på en enkel dagstur til å kunne klare seg en natt ute. Noe varmt og tett, en lett vindsekk og litt ekstra mat i dagstursekken kan utgjøre hele forskjellen. De senere årene har det blitt en egen sport å komme seg opp på alle fjell i Norge som er høyere enn 2000 meter. Rondanes topper er lett tilgjengelige og stort sett ganske enkle. Her har det også blitt en sport å komme oppom alle de 10 toppene på kortest mulig tid. I skrivende stund er det flere som har besøkt alle 10 på godt under ett døgn (!). Uansett hvilket tempo du vil gå i, er det svært mange topper å besøke i Rondane. I det følgende har jeg kort beskrevet noen utvalgte. Det finnes mange flere!

Hva så du underveis?
Også undertegnede trodde i sin spreke ungdom at det å bestige topper raskest mulig var viktig. Grytidlig en morgen sprang jeg derfor opp kneikene fra Rondvassbu og opp gjennom Rondholet. Med tunga som slips fortsatte jeg i raske klyv opp lia mot Vinjeronden. Det gikk litt saktere mot toppen, men tempoet var likevel bra. Jeg smalt neven i varden og fortsatte småjoggende opp på Rondslottet. Der rakk jeg også så vidt å ta på varden før jeg snudde og fortsatte stormløpet tilbake til Rondvassbu. Målet var å ha vært på begge toppene på under to timer. Da jeg temmelig ør, men svært fornøyd med meg selv sto nede på trappa ved Rondvassbu og tøyde ut, kunne jeg konstatere at målet var nådd med god margin. Da kom daværende bestyrer Jens Angard forbi og lurte på hva all pustingen og svettingen var godt for. Det var ikke vanskelig å få jyplingen til å fortelle det! Jens var ikke særlig imponert, trakk på skuldrene og sa: – Hva så du underveis? Jeg måtte nok innrømme at det ikke var stort. Senere har jeg kommet til at rekordjag knappest har noe med min form for friluftsliv å gjøre. Tar du med litt ekstra tøy og mat, kan du ha det mye mer behagelig ved toppvarden. Tar du med en kikkert og et godt kart, kan du lære mye også!

Toppturer fra Rondvassbu
Svarthammaren og Svartenuten danner en gigantisk portal til eventyrriket av høye topper rundt Rondvassbu. Begge toppene er også flotte dagsturmål fra hytta. Svarthammaren på 1751 meter ligger på vestsiden av Rondvatnet og kan lett besøkes i forbindelse med en tur til Veslesmeden. Svartenuten på den andre siden av Rondvatnet er 1840 meter og er noe mer krevende. Toppen nås lettest fra Vinjeronden. Når det gjelder 2000-meterstoppene, er det etter hvert merket fotturruter til topps både på Storronden, Vinjeronden og Rondslottet.

Toppturer fra Bjørnhollia
Bjørnhollia ligger lavere og stort sett lenger unna stortoppene enn Rondvassbu. Slik sett er hytta et dårligere utgangspunkt, men det er gode muligheter herfra også. Topper trenger imidlertid ikke være over 2000 meter for å være interessante. Et godt eksempel på det er den 1152 meter høye Musvollkampen like ved Bjørnhollia. Til toppen er det bare en kort ettermiddagstur, men utsikten er forbløffende variert. En del lenger er det til Blåkollen i sør, men de 1580 høydemeterne den byr på, gir enda bedre utsikt. Toppturen kan godt kombineres med fotturen sørover mot Eldåbu eller Rondane Gjestegård (rute 4 eller 5). Når det gjelder stortoppene, så er det nok Høgronden som er det vanligste turmålet fra Bjørnhollia.

Toppturer fra Dørålseter
De betjente hyttene i Dørålen er gode utgangspunkter for flere interessante toppturer i Rondane. Den mest kjente er turen til topps på Høgronden, eventuelt som en del av turen over toppen og til Bjørnhollia (rute 15).
  Innsenderen: Gyldendal
  URL: http://gyldendal.no/Fakta-o...
  Starter i: Rondslottet, Hedmark, NO
  Lengde: 0.0 kilometer
  Høydeprofil: + 0 / - 0 m
  Maks helning
  Snitt helning
  Underlag: Ukjent
  Egnet for: Fottur, Fjelltur